فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 15 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالفضل توسلی، احمد قنبری، داریوش رمضان، سید محسن موسوی نیک صفحات 1-16

    این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1386 در پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل انجام گرفت. تیمارهای اصلی طرح شامل: عدم کود دهی (شاهد) (F1)، مصرف کامل کود شیمیایی توصیه شده (F2)، مصرف کامل کود دامی توصیه شده (F3)، مصرف نصف کود دامی توصیه شده + مصرف نصف کود شیمیایی توصیه شده (F4) و تیمارهای کرت فرعی شامل نسبت های مختلف کاشت: کشت خالص ارزن (I1)، 75 درصد ارزن + 25 درصد لوبیا (I2)، 50 درصد ارزن + 50 درصد لوبیا (I3)، 25 درصد ارزن + 75 درصد لوبیا (I4) و کشت خالص لوبیا (I5) بود. نتایج نشان داد که برای هر دو محصول بالاترین عملکرد علوفه ی خشک و دانه و همچنین شاخص برداشت از تیمار مصرف نصف کود دامی توصیه شده + مصرف نصف کود شیمیایی توصیه شده حاصل شده است. ولی تیمارهای کودی اثر معنی داری را بر وزن هزار دانه این دو گونه نداشتند. بیشترین میزان LER برای عملکرد علوفه ی خشک و دانه از تیمار مصرف نصف کود دامی توصیه شده + مصرف نصف کود شیمیایی توصیه شده به دست آمد. بالاترین درصد پروتئین خام و عناصر P و K نیز در بافت هر دو محصول از تیمار کود شیمیایی کامل حاصل شد. در بین تیمارهای مربوط به نسبت های مختلف کاشت، برای گیاه ارزن بالاترین عملکرد علوفه ی خشک، عملکرد دانه و بیشترین درصد عناصر P و K موجود در بافت گیاه از کشت خالص به دست آمد. ولی، بیشترین مقدار شاخص برداشت، وزن هزار دانه و درصد پروتئین خام موجود در بافت گیاه از تیمارهای کشت مخلوط حاصل گردید. برای گیاه لوبیا نیز تمامی این صفات از تیمار کشت خالص آن به دست آمد. علاوه بر آن، بیشترین مقدار LER علوفه ی خشک و دانه از تیمار 25 درصد ارزن + 75 درصد لوبیا حاصل شد.

    کلیدواژگان: کشت مخلوط، ارزن مرواریدی، لوبیا قرمز، کودهای آلی، کودهای شیمیایی
  • علیرضا تاری نژاد، پریسا رمضانی، ورهرام رشیدی، مهدی غفاری صفحات 17-28
    عملکرد دانه و روغن آفتابگردان صفات کمی هستند که نتیجه ی توام صفات زیادی در گیاه می باشند، به همین دلیل ارزیابی صفات مختلف و روابط بین آن ها دارای اهمیت خاصی است. صفات مهم زراعی و ارتباط بین آن ها در 16 هیبرید سینگل کراس آفتابگردان بر اساس یک طرح پایه ی بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال زراعی 1387 مورد بررسی قرار گرفت. بین هیبریدهای مورد بررسی از نظر تمامی صفات به غیر از نسبت مغز به کل دانه و وزن طبق خالی حداقل در سطح احتمال 5% اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین، مقایسه میانگین با آزمون چند دامنه ای دانکن بین هیبریدها نشان داد که با در نظر گرفتن مهم ترین صفات یعنی عملکرد دانه و روغن و همچنین سایر خصوصیات زراعی از قبیل وزن صد دانه، قطر طبق، قطر ساقه، تعداد دانه در طبق، روز تا گلدهی، تعداد برگ هیبریدهای شماره ی 8 (R2× CMS322) و 13 (R56× CMS346) قابلیت قرارگیری در آزمایش های سازگاری نهایی جهت کشت در منطقه را دارا می باشند. همبستگی ساده صفات نیز نشان داد که بین عملکرد دانه و صفات مهمی از قبیل روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، قطر ساقه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق و تعداد دانه ی پر در طبق حداقل در سطح احتمال 5% همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، سینگل کراس، صفات کمی، عملکرد روغن و دانه
  • محمدرضا داداشی، عباسعلی نوری نیا، مرتضی عسگر، شهرام عزیزی چاخرچمن صفحات 29-40
    به منظور بررسی همبستگی بین عملکرد دانه و تعدادی از صفات وابسته به آن در لاین های جو لخت (بدون پوشینه) در استان گلستان، تعداد 10 لاین جو لخت در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. در طول فصل رشد و نیز بعد از برداشت محصول صفات ارتفاع، طول سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد بیولوژیک، تعداد کل پنجه، تعداد پنجه ی بارور، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبلچه در سنبله، محتوی آب نسبی برگ، ضریب پایداری غشاء، سطح برگ پرچم، نسبت سدیم به پتاسیم، عملکرد دانه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت در بوته مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روش رگرسیون گام به گام مناسب ترین مدل برای عملکرد می باشد. با استفاده از تجزیه ی علیت، همبستگی بین صفات باقی مانده در مدل به اثرات مستقیم و غیر مستقیم تفکیک شد. با توجه به همبستگی و نیز تجزیه ی علیت، وزن هزار دانه با اثر مستقیم 0.69 مهم ترین جزء موثر بر عملکرد دانه تشخیص داده شد. اثر مستقیم تعداد دانه در سنبله و تعداد پنجه ی بارور بر عملکرد مثبت و معنی دار بودند و اثر غیرمستقیم تعداد پنجه ی بارور از طریق وزن هزار دانه نسبتا بالا برآورد شد.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، جو لخت، رگرسیون گام به گام، عملکرد دانه، همبستگی
  • احمد قنبری، احمد احمدیان، بهروز میر، الیاس رزمجو صفحات 41-54
    به منظور بررسی تاثیر زمان های مختلف برداشت بر کیفیت و کمیت علوفه ی ذرت دانه ای رقم سینگل کراس 704، تحقیقی در سال زراعی 85-1384 در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشگاه زابل انجام گردید. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با سه زمان مختلف برداشت شامل ظهور اندام های نر (1H)، شیری شدن دانه (2H) و خمیری شدن دانه (3H) در چهار تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه های آماری نشان داد اثر زمان برداشت بر ارتفاع گیاه، درصد وزنی برگ، درصد وزنی ساقه، درصد وزنی بلال، درصد ماده ی خشک و عملکرد ماده ی خشک در هکتار معنی دار بود و بالاترین ارتفاع گیاه، درصد وزنی بلال، درصد وزنی ماده ی خشک و عملکرد ماده ی خشک در هکتار در مرحله ی 3 H(خمیری شدن دانه) به دست آمد. بیشترین مقادیر درصد وزنی برگ، تعداد برگ و درصد وزنی ساقه نیز از مرحله ی 1 H(ظهور اندام های نر) حاصل شد. تاخیر در برداشت باعث تغییرات کیفی علوفه گردید، به طوری که باعث افزایش ماده ی خشک، درصد چربی، دیواره ی سلولی، دیواره ی سلولی بدون همی سلولز و لیگنین شد. همچنین، میزان کربوهیدارت محلول در آب در مرحله ی شیری شدن دانه نسبت به سایر مراحل در حداکثر بود و بعد از آن کاهش شدیدی یافت. غلظت عناصر معدنی موجود در علوفه با تاخیر در برداشت در مراحل مختلف رشد زایشی ثابت بود و تغییرات معنی داری در آن ها مشاهده نگردید. میزان خاکستر و درصد پروتئین خام علوفه بعد از مرحله ی ظهور اندام های نر در ذرت ثابت بود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان بهترین زمان برداشت علوفه جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی بهینه ی علوفه را مرحله ی شیری شدن دانه اعلام نمود.
    کلیدواژگان: زمان برداشت، علوفه ی ذرت، عناصر، کمیت، کیفیت
  • کیومرث کلارستاقی، آتنا رحمانی، سعید خاوری خراسانی صفحات 55-66
    اثرات تاریخ کاشت تاخیری، تراکم بوته و روش برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد بچه ذرت (Baby Corn) دررقم دانه طلاییKSC 403 su در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در سال 1387 بررسی گردید. در این آزمایش، تاریخ کاشت در سه سطح (25 خرداد، 13تیر و3 مرداد)، تراکم بوته در سه سطح (65، 85 و 105 هزار بوته در هکتار) و دو روش برداشت (برداشت تمام کرت به عنوان بچه ذرت و برداشت دو منظوره) در نظر گرفته شد. در برداشت دو منظوره، بلال اول به عنوان ذرت شیرین و بلال های بعدی به عنوان بچه ذرت برداشت شدند. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل با چهار تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاریخ های کاشت از نظر صفات مورد بررسی شامل ارتفاع بوته و بلال، قطر ساقه، طول و قطر بچه ذرت، عملکرد بلال با پوشش و عملکرد بلال بدون پوشش تفاوت معنی داری با همدیگر داشتند. حداکثر عملکرد بلال با پوشش در تاریخ کاشت 3 مرداد با متوسط عملکرد 8095 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. همچنین، بیشترین عملکرد بلال بدون پوشش در تاریخ کاشت 3 مرداد در روش برداشت کامل بلال ها به صورت بچه ذرت با متوسط 3051 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تراکم های مختلف بوته در واحد سطح نیز منجر به بروز اختلاف معنی داری در صفات قطر ساقه، عملکرد بلال با پوشش و بدون پوشش، درصد بلال استاندارد و غیر استاندارد گردید. حداکثر عملکرد بلال با پوشش در تراکم105000 بوته در هکتار با متوسط 7475 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیشترین عملکرد بلال بدون پوشش در تراکم 105000 بوته در هکتار در روش برداشت کامل بلال ها به صورت بچه ذرت با متوسط 2715 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. روش برداشت در صفات ارتفاع بوته و بلال، عملکرد بلال با پوشش و بدون پوشش باعث بروز تفاوت معنی داری گردید، به طوری که بیشترین عملکرد بلال با پوشش به میزان 10954 کیلوگرم در هکتار در روش برداشت کامل بلال ها به صورت بچه ذرت به دست آمد. اثرات متقابل سه جانبه ی تاریخ کاشت × تراکم گیاه × روش برداشت فقط برای صفات درصد بلال استاندارد و درصد بلال غیر استاندارد معنی دار بود، بنابراین تاریخ کاشت 3 مرداد با تراکم 105000 بوته در هکتار با تولید بیشترین عملکرد بچه ذرت با پوشش در روش برداشت کامل بلال ها به صورت بچه ذرت به عنوان تیمار برتر شناخته شد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم بوته، بچه ذرت، روش برداشت، عملکرد
  • سعید اهری زاد، ویدا احمدی، سید ابوالقاسم محمدی صفحات 67-78

    به منظور بررسی واکنش لاین های اینبرد نوترکیب گندم نان به همراه والدین (روشن و سوپرهد) به تنش خشکی و گروه بندی آن ها، آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1388 در ایستگاه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد. عامل اصلی شامل سطوح مختلف آبیاری (80، 120 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک کلاس (Aو عامل فرعی لاین ها بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف سطوح آبیاری از نظر عملکرد و برخی صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. مقایسات میانگین، کاهش این صفات را در اثر تنش خشکی نشان داد. همچنین، بین لاین ها از نظر کلیه ی صفات غیر از تعداد پنجه ی نابارور تفاوت معنی دار مشاهده شد. قابل ذکر است که اثر متقابل لاین × تنش برای کلیه ی صفات غیر معنی دار بود. تجزیه ی خوشه ای براساس کلیه ی صفات به روش WARD، لاین ها را به دو گروه تقسیم کرد و تجزیه ی تابع تشخیص این گروه بندی را تایید کرد. مقایسه انحراف از میانگین کل این دو گروه نشان داد گروه دوم با داشتن لاین های 10 و 31 و رقم روشن نسبت به گروه اول برتر می باشد. با انجام تجزیه به عامل ها بر اساس روش تجزیه به مولفه های اصلی و چرخش وریماکس چهار عامل 88.69 درصد تغییرات داده ها را تبیین نمودند. نتایج حاصل از بررسی ضرایب عاملی نشان دهنده ی اهمیت صفات عملکرد و اجزای عملکرد و قامت گیاه برای گزینش لاین های امیدبخش بود.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه عاملی، تنش خشکی، لاین اینبرد نوترکیب گندم نان
  • اولدوز بخشی راد، محمد معز اردلان، عادل ریحانی تبار صفحات 79-94
    سلنیم عنصری ضروری برای سلامت انسان و دام با خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی می باشد. اگرچه سلنیم هنوز به عنوان عنصری ضروری در گیاهان عالی به شمار نمی رود، ولی گزارش های متعددی در ارتباط با اثرات مثبت آن در افزایش رشد گیاه وجود دارد. به منظور ارزیابی اثر سلنیم و گوگرد بر رشد و عملکرد سه رقم گندم بهاره آزمایشی در گلخانه ی ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال 1388 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل سه رقم گندم (کرج، پیشتاز و سپاهان)، پنج سطح سلنیم (0 ، 0.2، 2، 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم) که به صورت سلنات سدیم استفاده گردید و چهار سطح گوگرد (0، 50، 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم) که به صورت گوگرد عنصری مصرف گردید. نتایج نشان داد استفاده از سلنیم در سطوح 0.2 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم، باعث افزایش رشد و عملکرد هر سه رقم می گردد، در صورتی که استفاده از 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم سلنیم در شرایط نبود گوگرد باعث بروز علایم سمیت به صورت لکه های سفید در حاشیه ی برگ ها گردید که این علایم در تیمارهایی با مقدار 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم گوگرد کاهش و با مقدار گوگرد 150 میلی گرم بر کیلوگرم فاقد علایم سمیت بودند، که این امر نشان دهنده ی اثر مثبت مقادیر کم سلنیم در افزایش رشد و عملکرد گیاه و اثر متقابل معنی دار سلنیم و گوگرد در کاهش اثرات سمیت سلنیم در گیاه می باشد.
    کلیدواژگان: سلنیم، گوگرد، گندم بهاره، رشد، عملکرد
  • مجتبی اکبری، محسن رشدی، ساسان رضادوست صفحات 95-110
    به منظور تعیین اثر تاریخ کاشت و روش های کنترل علف های هرز بر عملکرد و ویژگی های زراعی آفتابگردان، آزمایشی طی سال 1388 در روستای خان دیزج شهرستان خوی به اجرا درآمد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل تاریخ کاشت در سه سطح شامل 15 فروردین، 15 اردیبهشت و 15 خرداد و روش های کنترل علف های هرز در پنج سطح شامل تریفلورالین (به میزان 2 لیتر در هکتار) + فوکوس (به میزان 5/1 لیتر در هکتار)، تریفلورالین + نابواس (به میزان 3 لیتر در هکتار)، تریفلورالین، یک بار وجین دستی و عدم کنترل بودند. نتایج نشان داد تاریخ کاشت و روش های کنترل علف های هرز اثر معنی داری روی قطر طبق، وزن صد دانه، تعداد دانه در طبق و عملکرد دانه در واحد سطح داشت. شاخص برداشت و درصد روغن تنها تحت تاثیر عامل تاریخ کاشت قرار گرفتند. بیشترین عملکرد دانه با 630.1 گرم در متر مربع از تاریخ کاشت دوم (15 اردیبهشت) و تیمار تریفلورالین + فوکوس به دست آمد. با تاخیر در کاشت، عملکرد دانه به طور قابل توجهی کاهش یافت. مهم ترین علف های هرز مزرعه شامل سلمه تره، پیچک صحرایی، شلمی، کنف وحشی، سوروف و چسبک بودند که در تاریخ های مختلف کاشت تغییرات شدیدی در وزن خشک هر یک از گونه ها مشاهده شد. به طوری که در تاریخ کاشت اول (15 فروردین)، وزن خشک علف های هرز پهن برگ و در تاریخ کاشت سوم وزن خشک باریک برگ ها در بالاترین مقدار بودند. میزان ماده ی خشک علف های هرز پهن برگ و باریک برگ در تاریخ کاشت 15 اردیبهشت در تعادل بوده و نسبت به دو تاریخ کاشت دیگر در کمترین میزان خود بود. اثر متقابل تاریخ کاشت در روش های کنترل علف های هرز بر صفات قطر طبق، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و وزن خشک کل علف های هرز معنی دار شد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، اجزای عملکرد، تاریخ کاشت، کنترل علف های هرز، علف کش
  • فرزین سعیدزاده صفحات 111-126
    به منظور ارزیابی سازگاری سی ژنوتیپ برنج، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مدت دو سال زراعی (1384 و 1385) در آستارا انجام شد. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که بین سال های مورد آزمایش از نظر اکثر صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود نداشت، در حالی که بین ژنوتیپ ها و اثر متقابل ژنوتیپ × سال از این لحاظ دارای اختلاف معنی دار بود. بررسی ضرایب همبستگی صفات نشان داد که تعداد پنجه در بوته، عملکرد شلتوک هر بوته و شاخص برداشت با عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی داری بودند. تجزیه ی رگرسیون گام به گام نشان داد که عملکرد شلتوک هر بوته و طول خوشه، اثر مثبت و معنی داری روی عملکرد دانه داشتند. در طی دو سال آزمایش، برای سی ژنوتیپ مورد مطالعه، سه کلاستر حاصل شد و ژنوتیپ های کلاستر دوم به ترتیب شامل نعمت، لاین 338، سنگ طارم، درفک، مهر و لاین 6، ضمن تولید عملکرد بالا، سازگاری بیشتری به شرایط اقلیمی آستارا نشان دادند.
    کلیدواژگان: برنج، اثر متقابل ژنوتیپ × سال، همبستگی، رگرسیون گام به گام، تجزیه کلاستر، سازگاری
  • داود حسن پناه صفحات 127-138
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر بسترهای مختلف کاشت بر تولید مینی تیوبر ارقام سیب زمینی آگریا و ساوالان درگلخانه شرکت تولید بذر سیب زمینی دشت زرین اردبیل در سال 1388 انجام شد. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه ی طرح کاملا تصادفی در سه تکرار با دو عامل A شامل دو رقم سیب زمینی (ساوالان و آگریا) و عامل B شامل چهار بستر کاشت (بیولان، تراکولت، کوکوپیت و خاک به عنوان شاهد) اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس حاصل از اندازه گیری صفات مورد مطالعه نشان داد که بین بستر کاشت، رقم و اثرمتقابل رقم × بستر کاشت از لحاظ صفات تعداد و وزن مینی تیوبر در مترمربع، متوسط اندازه ی مینی تیوبر و ارتفاع بوته اختلاف معنی دار مشاهده شد. در بستر کاشت تراکولت رقم ساوالان دارای بیشترین تعداد و وزن مینی تیوبر در مترمربع و ارتفاع بوته و رقم آگریا دارای بیشترین متوسط اندازه ی غده بودند. وزن مینی تیوبر در متر مربع با ارتفاع بوته رابطه ی مثبت و معنی دار داشتند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، مینی تیوبر، بستر کاشت، رقم
|
  • A. Tavassoli, A. Ghanbari, D. Ramazan, S.M. Mousavi, Nik Pages 1-16

    This experiment was conducted at Agriculture Research Center of Zabol University during 2007 cropping season. The experiment was split plot¡ based on randomized complete block design with three replications. The main factors consisted of unfertilized (control) (F1)¡ recommended fertilizer (F2)¡ recommended manure (F3)¡ half of recommended manure half of recommended fertilizer (F4) and sub factors were cropping of millet (I1)¡ 75% millet 25% bean (I2)¡ 50% millet 50% bean(I3)¡ 25% millet 75% bean (I4) and sole crop of bean (I5). Results showed that were for these tow species the highest grain and dry matter yield and harvest index (HI) obtained from half of recommended manure half of recommended fertilizer treatment. However¡ fertilizer treatments did not have significant effect on 1000-seeds weight. Highest land equivalence ratio (LER) for grain and dry matter yield was achieved from half of recommended manure half of recommended fertilizer treatment. The highest crude protein (CP)¡ P and K content in each of the forage crops obtained from recommended fertilizer treatment. Interrace culture different ratios treatments¡ for millet the highest grain and dry matter yield and P and K content achieved from sole cropping. While highest harvest index (HI)¡ 1000-seeds weight and CP content in millet forage obtained from their intercroppings. Highest bean values for all traits in achieved from its sole cropping. Furthermore¡ highest LER for dry matter and grain obtained from 25% millet 75% bean treatment.

    Keywords: Inorganic fertilizer, Intercropping, Organic fertilizer, Pearl, millet, Red bean
  • A.R. Tarinejad, P. Ramezani, V. Rashidi, M. Ghafari Pages 17-28
    Grain and oil yield in sunflower (Helianthus annuus L.) are quantitative traits, which are products of interactions between numbers of traits. Thus, evaluation of different traits and their relationships are important to the researcher. In this study, important agronomic traits and their relationships in sixteen single cross hybrids in a randomized complete block design experiment with three replications were investigated during 2009 at the Research Station of Islamic Azad University, Tabriz Branch. Result indicated that all of the morphological traits except ratio of kernel/achen, area of the flag leaf and hull weight per head were significant at 5% probability levels. Mean comparisons showed that hybrids including 8(CMS322×R2) and 13(CMS346×R56) possessed promising traits such as seed and oil yield, 100-seed weight, head diameter, stem diameter, total number of seeds per head, ratio of kernel/achen, day to flowering, the number and area of leaf to include in breeding programs. The result also showed that correlations between grain yield and with other traits such as growing period length¸ day to physiological maturity and stem diameter¸ head diameter¸ number of seeds per head and number of filled seeds per were head positive and significant at 5% probability levels.
    Keywords: Quantitative traits, Seed, oil yield, Single cross, Sunflower
  • M.R. Dadashi, A. Noorinia, M. Askar, Sh. Azizi Pages 29-40
    Relationships between grain yield and yield components in some hull-less barley lines were studied in experiment conducted in a randomized complete block design with 4 replications at the Research Station of Agriculture of Gorgan, Iran. During growth season several characteristics including plant height spike length, number of spike per m2, biological yield, number of total tillers, number of fertile tillers, number of kernel per spike, number of spikelet per spike, relative water content (RWC), coefficient of membrane stability (CMS), flag leaf area, Na/K ratio, grain yield, 1000 kernel weight and harvest index were measured. Results showed that stepwise multivariate analysis was the best suitable model in evaluating of the yield. Path analysis showed that correlation among characteristics which remained in the model was broken into direct and indirect effects. The results derived from correlation and path analysis indicated that almost 70% of the yield increase was due to the direct effect of 1000 kernel weight. Number of kernel per spike was positively significant and number of fertile tillage was also found to have positive and significant direct effect on yield, but number of fertile tiller indirectly affects by higher 1000 kernel weight.
    Keywords: Correlation, Grain yield, Hull, less barley, Path analysis, Stepwise regression
  • A. Ghanbari, A. Ahmadian, B. Mir, E. Arazmjo Pages 41-54
    To study the effects of harvest time on quantity and quality of corn forage, this research was conducted ot University of Zabol in 2005. Experiment carried out in randomized complete block design with four replications and three different harvest times at tassel emergence (H1), milked stage (H2) and dough stage (H3). Result of statistical analysis showed that effect of harvest time on traits like plant height, weight of leaves, stem, ear, dry matter and dry matter yield per hectare were significant. Highest plant, ear weight and dry matter achived from H3 treatment harvest at dough stage. Highest leaf weight, stem and number of leaves achieved from H1 treatment harvest at milk stage. Delayed harvest changed quality of corn forage; and resulted in increases in dry matter, fatty percentage, ADF, ADL and NDF. Highest carbohydrate content obtained in H2 treatment harvest dough stage and then decreased drastically. Concentrations of most nutrients content of the forage at different harvest times were not affected. Ash and crude protein content of forage did not change after H1 treatment. According to the results of this research, in can be concluded that harvesting the forage at mike stage increases both quality and quantity of corn forage.
    Keywords: Harvest time, Corn forage, Quantity, quality
  • K. Kalarestaghi, A. Rahmani, S. Khavari, Khorasani Pages 55-66
    This study was conducted to evaluate the effects of different sowing dates and plant density on quantitative and qualitative yield of baby corn var. KSC403 su (Zea mays L.). The experiment was performed in at the Agricultural Research and Natural Resources of Khorasan Razavi Province, Mashhad, Iran in 2008 growing season. The experiment was carried out in a factorial split plot based on randomized completely block design with four replications. The sowing dates (14th June, 3th July, 24th July) were used as the main factor and combination of plant densities (65000, 85000 and 105000 plant.ha-1) along with the two harvest methods (baby corn ,sweet corn and their combinations) as sub factor. The results showed significant differences among sowing dates for plant height, ear height, stem diameter, ear length, ear diameter, husked and dehusked baby corn yield. The maximum baby corn yield was harvested from 3rd sowing date (8095kg.ha-1). The plant density had significant effects on traits like stem diameter, husked and dehusked ear yield , standard ear percentage and sub- standard ear percentage. Therefore, significant differences between harvest method for plant height, ear height, dehusked and husked baby corn yields were obtained. Finally, the interaction of sowing date and plant density and harvest method was significant only for standard and sub-standard ear percentage. Thus, sowing date of July 24th and with planting density (105000 plants/ha) is recommended for maximum husked baby corn yield.
    Keywords: Baby corn, Harvest method, plant density, sowing date, Yield
  • S. Aharizad, V. Ahmadi, A. Mohammadi Pages 67-78

    In order to study the response of bread wheat recombinant inbred lines to drought stress and their grouping an experiment was conducted in split plot based on randomized complete block design with three replications at Islamic Azad University, Tabriz Branch the Agriculture Research Station. Main factor consist of different levels of irrigation (80, 120 and 160 mm evaporation water from class A evaporation pan) and sub factor included the lines. Result of analysis of variance revealed significant differences among different levels of irrigation for the most of the traits. Mean comparisons showed that drought stress reduced the value of these traits. Significant differences were observed among lines for all the traits except non fertile tiller number. Line × stress interaction was non significant for all of the traits studied. Cluster analysis using WARD algorithm based on the traits under study assigned the lines into two separate groups. Discriminate analysis confirms this grouping. Factor analysis based on principle component analysis and varimax rotation, showed that the first four factors accounted for about 88.69 percent of the total variation. The result revealed that yield and its components and plant height were important traits for selection of promising lines.

    Keywords: Bread wheat recombinant inbred lines, Cluster Analysis, Drought stress, Factor Analysis
  • O. Bakhshi Rad, M. Moez Ardalan, A. Reyhanitabar Pages 79-94
    Selenium is an essential element for human and animal heath, with antioxidant and anti-cancer properties. Although, researchers have found it to increase vegetative growth. It is not considered to be essential for higher plants. In order to evaluate the effect of selenium and sulfur on growth and yield of three cultivars of spring wheat a factorial experiment based on randomized complete block design with three replicates was conducted in pots at the Agricultural Faculty of Islamic Azad University, Tabriz Branch, Iran, during 2009-2010. Treatments were 3 cultivars of spring wheat (Karaj, Pishtaz and Sepahan), 5 levels of selenium (0, 0.2, 2, 5 and 10 mg/kg) in the form of sodium selenate used and 4 levels of elemental sulfur (0, 50, 100 and 150 mg/kg). Results showed that 0.2 and 2 mg Se/kg of soil increased growth and yield in all three cultivars, but 5 and 10 mg Se/kg of soil without sulfur, caused toxicity symptoms, white spots on leaf margins, while its toxicity decreased when 50 and 100 mg S/kg of soil was used and toxicity disappeared by using 150 mg S/kg of soil. This indicates that low levels of Se may have positive effects on growth and yield of wheat through meaningful interaction between Se and sulfur.
    Keywords: Selenium, Spring wheat, sulfur, Vegetative growth, Yield
  • M. Akbari, M. Roshdi, S. Rezadoust Pages 95-110
    Effects of planting dates and weed control methods on yield and agronomic traits of sunflower was investigated. A factorial experiment based on a complete randomized blocks design with four replications was conducted in 2009. Treatments consisted of three planting date (April 4th, May5th and Juns5th) and five weed control methods, Trifluralin (2 Lit/ha) Fokus (1.5 Lit/ha), Trifluralin㖦s (3Lit/ha), Trifluralin, Hand weeding and without control. Results indicated that planting dates and weed control methods significantly affected head diameter, 100 grain weight, seed number per head and grain yield. Harvest index and oil percent was affected only by planting dates. The highest grain yield (630.1 g/m2), was produced in the second planting date (May 5) by using Trifluralinᚉ. Delaying sowing date (after May 5) significantly decreased grain yield. The most important weeds in the experimental site were common lambsquarter (Chenopodium album), field bind weed (Convolvulus arvensis), bastard cabbage (Rapistrum rugosum), flower-of-an-hour (Hibiscus trionum), cockspur grass (Echinochloa colorum) and green bristle grass (Setaria verticillata). It was observed that the dry matter weight sharply varied in all weed species in different planting dates, that is, in the 4th April the dry matter production of common lambsquarter and bastard cabbage, in June 5th planting date were maximum. Dry matter of broad leaf and narrow leaf weeds in the date of May 5th was lower than the other two planting dates. The interaction of planting date ×control methods on head diameter, seed number per head, grain yield and weeds dry matter was significant.
    Keywords: herbicide, Planting date, Sunflower, Weed control, yield components
  • F. Saied Zadeh Pages 111-126
    Adaptation of thirty rice genotypes was studied in a completely randomized block design experiment with 3 replications for two cropping seasons (2005-2006) in Astara. Analysis of variance showed that differences among the years for the most of traits were not significant where as there was a significant difference among the genotypes and genotype by year interaction. Correlation coefficient of the traits under study showed that grain yield had a positive and significant correlation with number of tiller per plant, paddy yield and harvest index. Stepwise regression analysis revealed that the paddy yield per plant and panicle length had a positive and significant effect on the grain yield. Cluster analysis of genotypes in these grouped genotypes into three categories. Two years of experiment showed these lines producing higher yields, were better adapted to Nemat, line 338, Sangtaroom, Dorfak, Mehr and line 6 fell into the second group.
    Keywords: adaptation_Cluster Analysis_Correlation_Genotype × year interaction_rice_Stepwise regression
  • D. Hassanpanah Pages 127-138
    This research was conducted to evaluate the effects different planting beds on the mini-tuber production Agria and Savalan cultivars of potato in both laboratory and greenhouse of "Ardabil Potato Seed Production Company of Dasht-Zarrin" during 2009. Experiment was factorial based on completely randomized complete block design with three replications and two factors. Factor A consisted of two potato cultivars (Agria and Savalan) and factor B of four planting beds (Biolan, Terracult, Cocopeat and soil as control). Analysis of variance of measured traits showed that differences of planting beds, cultivars and interaction between cultivar × planting bed concerning the number and weight mini-tuber per m2, average size of mini-tuber and plant height were significant. Savalan produced highest mini-tuber number, weight per m2 andplant height, and Agria had the highest average size of mini-tuber when Terracult planting bed was used. Correlation between mini-tuber weight per m2 with plant was positive and significant.
    Keywords: cultivar, Mini, tuber, Plantig bed, Potato